Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Irán, utazási tippek

2010.02.01

 

Beutazási feltételek
   Magyar állampolgárok vízummal utazhatnak az Iráni Iszlám Köztársaság területére. A vízum a budapesti iráni követségen szerezhető be, 1143 Budapest, Stefánia út 97
Telefon: 460-9260
   A vízum díja ......... , az ügyintézés minimum 2 hét. Érdemes tehát kicsivel előbb beadni a vízumkérőlapot. A vízumkérő lapot a követségen kell kérni, 2 db igazolványképpel és a vízum díjának befizetését igazoló banki igazolással együtt kell leadni a követségen. A vízumot nem feltétlenül adják meg, volt már rá példa, hogy eluatsították a vízum kiadását. Szerencsére ez igen ritka, de létező jelenség.

Utazás Iránba
   Repülővel, vagy szárazföldön lehetséges megközelíteni az országot. Lehet utazási irodával is menni, ha szeretnénk 300 000 forintot kidobni az ablakon, valamint programtervhez és ismeretlen útitársakhoz kötni magunkat. Ha azonban szeretnénk megismerni egy kicsit az országot, akkor vegyük fel hátizsákunkat és induljunk el akár egyedül, vagy néhány barátunkkal. A repülőjegyet nem részletezném, egyéni ízlés dolga, ki miért, hogyan, mennyiért repül. Ráérősebbeknek: vonattal Belgrád - Szófia - Isztambul (ez utóbbi busszal is gyorsan elérhető Szófiából) Isztambul - Dogubeyazit - Gurbulak - Bazargan - Maku : és már Iránban is vagyunk! (hogy közben köröm nőtt a fenekünkre? Na igen....)

Közlekedés
   Az országon belül utazhatunk tömegközlekedéssel és repülővel is, bár ez utóbbi az elmúlt időszak tükrében nem javasolt. Igaz ugyan, hogy az embargó miatt valószínűleg a buszokhoz is kevesebb alkatrész érkezik, de nem mindegy, hogy a busznak áll le a motorja, vagy a repülőnek. Jónéhány katasztrófa történt már emiatt.
   Viszont busszal utazni olcsó, szórakoztató, látványos, és a veseköveinktól is megszabadulhatunk. Ha az első ülésbe akarnak ültetni, lehetőleg ne fogadjuk el, nem szép látvány, hogy a sofőr vezetés közben, illetve helyett mi mindent művel az ülésében. Üljünk csak nyugodtan hátra, utastársainkkal csevegve üssük el azt a kis időt, míg buszunk megérkezik.
   A buszközlekedés jó, nagy gyakorisággal indulnak buszok szinte mindenfelé, leszámítva, ha nagyon eldugott sivatagi oázisok között utazgatunk. Egy ilyen esetben fél napot kellett várni a buszra, mert csak éjszaka indult. De nem ez az általános.

   A kisebb, max. 100 km-es távolságon belül elfogadható áron "taxizhatunk" is. Iránban mindenki taxizik. Mivel az üzemanyag még mindig rendkívül olcsó, szívesen elvisz bárki bárhová, megfizethető áron.

Ha valahol mégis elakadnánk, és egy pillanatra úgy tűnne, hogy "innen nincs tovább", keressük meg az első rendőrállomást az út mellett. Az ilyesmi elég gyakori Iránban, főleg a városok szélén. Mivel ezeknél a buszok úgyis megállnak, mi nagy valószínűséggel fel tudunk szállni.

Szállások
   A szállások tekintetében szerencsénk van. Minden kategóriában találunk szállást, és még a középkategóriás szállodai szoba tv - vel, hűtővel sem igen több 10-20 USD-nál. Alacsonyabb kategóriájú szállások is bőven vannak, lehet válogatni. A tetőn alvásra is van lehetőség, amennyiben szeretjük a friss levegőt, a pénztárcánkat és a kalandokat.

Közbiztonság
   A "Gonosz tengelyének" tartott Irán közbiztonságilag teljesen megfelelő. Az éjszakát azonban itt is, mint általában, a szállásunkon töltsük. Sötétedés után, ha a tömeg eltűnt az utcákról, mi se bóklásszunk össze-vissza!
   Az elmúlt év eseményeiről csak annyit, hogy mivel az utcákon a rengeteg rendőr, valamint a helyi civilek (és civilruhások) egyaránt rendkívül segítőkészek, turistaként esélyünk sincs arra, hogy figyelmeztetés, illetve ellenkező hatósági utasítás nélkül zavargásokba botoljunk...hacsak mi magunk nem kerestük a bajt.

Bankkártya

   Iránban mindenütt készpénzt kell használnunk, mivel az ország embargót hirdetett a nemzetközi bankrendszer ellen, így sem VISA, sem egyéb, (nem iráni) bankszámlánkon levő pénzünkhöz nem tudunk hozzájutni.

   Egyetlen lehetséges kivétel, ha olyan üzletben vásárolunk, fizetünk kártyával, amely üzletnek van dubai bankszámlája, illetve ahhoz tartozó bankkártya-beolvasója. Erre az opcióra azonban ne építsünk, mert ez kiszámíthatalan.

Viszont eurót, dollárt bárhol tudunk váltani.

Öltözködés, kiváltképp az utazó úrihölgyekre való tekintettel
   Iránban a hagyományos, iszlám előírásoknak megfelelő öltözéket kell hordani (hejab). Hosszú ujjú holmit, ami lehetőleg derékon túl ér, illetve fejkendőt kell kötni a nőknek. A legegyszerűbb megoldás erre, ha az első utunkba eső bazárban (Tabriz, Teherán) vásárolunk helyi öltözetet. Nem nevezhető ugyan praktikusnak, mert nyáron enélkül is elég meleg van, de ha úgy nézzük, idehaza is megvannak az öltözködési normáink, előírásaink, amiket ha nem tartunk be, itthon is bevisznek közszeméremsértésért.
   Férfiak számára is javasolt a hosszúnadrág, illetve rendes, lehetőleg hosszúujjú ing viselete. A rövidnadrág viselete, azon kívül, hogy leégünk, nevetséges is.

Egészség
   Iránban mindenütt kapható palackozott ásványvíz, de a mindenütt látható víztartályok tartalma is minden további következmény nélkül fogyasztható. Oltás nem kötelező, hepatitis elleni oltás javasolt. Esetleges enyhe hasmenés ellen itt termelik a világ legfinomabb datolyáját.

Irán, mint úticél
   Ha csak a médiákból ismerjük a világot, jogos a kérdés, miért is utazzon az ember Iránba? Minden ellenkező rémhírrel ellentétben az irániak nemcsak kulturáltak, intelligensek, hanem talán a legvendégszeretőbbek is a föld kerekén. Ezen túlmenően Irán a világ egyik legszebb országa, ha van egyáltalán szebb...
   Számtalan módon tölthetjük az időnket Iránban, a magashegyi túrázástól az egzotikus erdei túrákon át kalandozhatunk sivatagban, lejárhatjuk lábunkat a végtelen számú múzeumban, romvárosban, gyönyörködhetünk a szemkápráztató csempe- és tükörmozaikokkal kívül-belül beborított mecsetekben, vagy a bazárok és üzletek végeláthatalan kínálatában. Az országban a városi és a nomád kultúrák tanulmányozására egyaránt van lehetőség.
   És mindezt megengedhetjük magunknak! Irán még mindig a világ egyik legolcsóbb országa.
   Egy háromhetes iráni utazás, azon túlmenően, hogy az egyik legszebb, és legegzotikusabb ország, amit választhatunk, nem fog anyagi végromlásba dönteni bennünket, jelenleg körülbelül 200 000 Ft-ból megtehető, ennek nagy részét így is a leutazás költségei és a vízumdíjak teszik ki...

Alapfogalmak

   Irán uralkodó vallása a síita iszlám. Mivel az ország teokratikus köztársaság, ennek kiemelt jelentőssége van, illetve nekünk ismernünk kell ennek szerepét. A síitizmus legjelentősebb fellgvára Irán, de a környező országokban is jelen van, Irakban, Afganisztánban, illetve jelentős síita kisebbség él Szíriában, Libanonban, Szaúd-Arábiában Indiában is.

.........

Toman

   Az iráni rial inflációja miatt a köznép egy egyszerű és praktikus gyakorlatot alkalmaz a nagy összegek kezelésére, nevezetesen, "levágva" egy nullát az árból a keletkező összeget "toman"-nak nevezi. pl. 1millió rial= 100 000 toman. A toman elnevezés egy történeti iráni pénzegység, amely  10 000 dínárt ért valaha.

A mai "toman" elnevezés, bár az üzletekben kiírva is szerepel, nem hivatalos.

Jameh-mecset

   Visszatérő "probléma" (nagyobb ne legyen!) a Jameh mecset "péntek"-mecsetként való fordítása. Ez azonban szörnyű félrefordítás. Az igazság az, hogy a pénteki imára szolgáló  mecset mindig nagyobb a többinél, mivel a péntek az iszlám ünepnapja, amikor is tömegesen járnak imádkozni az emberek. Az eredeti elnevezés azonban a közösségi imához kötődik, helyesebb tehát egyszerűen nagymecsetnek nevezni ezeket az épületeket.

Ab Anbar

Az ország területén sokfelé látható vízgyűjtő ciszternák perzsa elnevezése. Ezeket a ciszternákat kupola fedi, sokszor széltoronyok is csatlakoznak hozzájuk, amelyek a ciszterna levegőjét hűtik.

Badgir

Széltorony perzsa neve. Sajátos, ősi légkondicionáló berendezés, amely sokfelé látható Iránban.

Qanat

Föld alatti vízvezető csatornák perzsa neve. Egész Iránban és Belső - Ázsiában elterjedt módszer, hogy a föld alatt vezetik el az élethez és az öntözéshez nélkülözhetetlen vizet. Ez persze rendkívül pontos mérnöki tudományt igényel.

 

Iráni időszámítás, ünnepek Iránban

   ...................

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

esfahanguide@gmail.com

(hamid, 2010.11.06 17:59)

infor abour iran travel and visa and ira tour packages at http://www.irtouring.com